Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Březen & Duben: dvouměsíční pouť po klášterním pivovarnictví

Volba sládků se v březnu a v dubnu spojila hned s pěti českými klášterními pivovary, a vydala se tak na pouť po klášterním pivovarnictví. Skrze spolupráci je možné ochutnat piva s historickými pivními ingrediencemi charakteristickými pro každý klášterní pivovar. Pozvání ke spolupráci přijaly všechny české fungující klášterní pivovary, tedy Klášterní pivovar Strahov, Břevnovský klášterní pivovar, Pivovar Ossegg, Pivovar klášter Želiv a Pivovar Porta Coeli.
Březen & Duben: dvouměsíční pouť po klášterním pivovarnictví

V rámci dvouměsíční spolupráce vzniklo  sedm speciálů s názvem Poutní, které budou k dostání v březnu i dubnu.Všechny do projektu zapojené pivovary vařily piva ve svých pivovarech podle vlastních receptur, některé ho obohatily ingrediencemi typickými pro daný kraj či klášter. Všechna piva spojuje použití historických přísad, které se v pivech dnes už příliš  neobjevují. Jsou jimi nakuřovaný slad, bylinky, nebo dokonce dřevo, na němž pivo dozrává. I název Poutní, který vybízí k cestě po všech klášterech, kde návštěvníci budou moci jednotlivé speciály ochutnat.

Spolupráce trvá od března do dubna s možností ochutnat všechny varianty piva Poutní na festivalu klášterních pivovarů 27. dubna 2024 v areálu Břevnovského kláštera v Praze. Během dvou měsíců budou jednotlivé varianty k dispozici v autorských pivovarech a varianty Volby sládků v provozovnách s Volbou sládků na čepu.

Plzeňský Prazdroj nabídne v březnu v rámci programu Volba sládků polotmavé pivo s nakuřovaným sladem. V dubnu pak pivo Poutní s pozměněnou recepturou. Speciál Poutní DUBnové bude světlé, spodně kvašené, nefiltrované pivo typu Oak Aged, tedy dozrávající na dubových dřevěných chipsech. Na chuti budou znát především lehké tóny kouře pocházející jak z použitého nakuřovaného sladu, tak i ze dřeva, které vystřídá chuť vanilky, cherry a koření.

Celkem jsme v rámci spolupráce připravili sedm exkluzivních piv:

  1. Poutní (Volba sládků březen, sládek Tomáš Pokorný): Polotmavé silné spodně kvašené nefiltrované pivo s nakuřovaným sladem a chmelovou hořkostí, alc. 5,5 % Vol.
  2. Poutní DUBnové (Volba sládků duben, sládek Tomáš Pokorný): Silné světlé spodně kvašené nefiltrované pivo dozrávající na dubovém dřevě, alc. 5,5 % Vol.
  3. Poutní Grätzer (Klášterní pivovar Strahov, sládek Jan Martinka): Grätzer/Grodziskie, pšeničné, svrchně kvašené, lehké, nakuřované pivo, alc. 3,8 % Vol.
  4. Poutní Herb Honig Bock (Klášterní pivovar Ossegg, sládek Ladislav Kozerich): Slabší verze Bocku doplněná mateřídouškou, vřesem a medem z Krušných hor, alc. 5,6 % Vol.
  5. Poutní Rauch Weizenbock (Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, sládek Aleš Potěšil): Průnik tří pivních stylů, pšeničné tóny po hřebíčku a banánech jsou zde doplněny karamelovými a uzenými tóny, alc. 6 % Vol.
  6. Poutní Velikonoce 16 (Klášterní pivovar Želiv, sládek Jiří Kratochvíl): Spodně kvašené silné pivo s dubem nakuřovaným sladem doplněné o vřes a puškvorec, alc. 7 % Vol.
  7. Vorkloster Poutní Velikonoční Märzen – Oak Aged (Klášterní pivovar Porta Coeli, sládek Jan Maláska): Märzen dozrávaný na německém dubu, dominuje vůně sladu s chlebovou kůrkou, dále jsou přítomné tóny pražených oříšků a sušeného ovoce, alc. 5,5 % Vol.

Vydejte se s námi na pouť a vyhrajte varianty piva Poutní!
Do 28. dubna 2024 probíhá na sociálních sítích Volby sládků spotřebitelská soutěž, kde lze soutěžit o výhry všech variant piva Poutní od kooperujících klášterních pivovarů. Více informací o soutěži naleznete na našem Facebooku nebo Instagramu.

Dostupnost piv
Březnový speciál Poutní a poté dubnový speciál Poutní DUBnové  od Plzeňského Prazdroje si pivní fanoušci mohou vychutnat ve více než 900 hospodách
a restauracích po celé České republice a ve více než 200 podnicích na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu www.volbasladku.cz a www.volbasladkov.sk. Všechny zapojené klášterní pivovary budou svá piva prodávat ve vlastní distribuční síti, více informací je k nalezení na webových stránkách jednotlivých klášterů.