Brut IPA – Plzeňští sládci uvařili unikátní pivní speciál
Piva tohoto stylu jsou typická velmi nízkým až nulovým obsahem cukrů, jsou tedy, řečeno vinařskou hantýrkou, velmi suchá a silně sycená přírodním oxidem uhličitým, vznikajícím během kvašení a zrání. Právem proto bývají nazývána „pivním šampaňským“ a zaujmou i lidi, kteří obvykle dávají přednost sektu nebo vínu.
Nízkého obsahu cukru v pivu Brut IPA je dosaženo díky speciálnímu enzymu, který rozloží složité cukry na jednoduché. Ty pak snadno prokvasí na alkohol a oxid uhličitý, který pivo příjemně nasytí. Typickou vlastností je pro tato piva rovněž velmi výrazné chmelové aroma. Dosaženo je ho kombinací aromatických chmelů a technologickým postupem, kdy je velká část chmele dávkována až po skončení chmelovaru, takže v pivu zůstávají nezměněné charakteristické vonné chmelové silice.
„Každý měsíc představujeme ve Volbě sládků nová a zajímavá piva, se kterými se člověk setká pouze v restauracích zapojených do programu. Zimní měsíce jsou pak ideální pro ochutnání silnějších pivních speciálů. Proto jsme se rozhodli lidem v únoru představit naši vlastní variantu nejmladší pivní kategorie,“ uvádí sládek Daniel Urban, který tento speciál uvařil.
Nová Brut IPA z programu Volba sládků je unikátní, a v některých osobitých rysech se tak od té původní americké liší. Sládci uvařili toto pivo pouze z plzeňského sladu, zatímco americké receptury používají i rýži a kukuřici. „Pivo obsahuje šest různých odrůd amerického chmelu. Centennial, Cascade, Amarillo a Citra dávají pivu výraznou chmelovou vůní s tóny citrusů a květin, Chinook a Simcoe přidávají kořenitost a potřebnou chmelovou hořkost,“dodává Daniel Urban.
Brut IPA je slámově žluté barvy s hustou bílou pěnou. Díky zanedbatelnému obsahu cukru má osvěžující kyselost a střední hořkost. Výsledkem je pak celkově lehké a velmi dobře pitelné pivo, a to i při poměrně vysokém obsahu alkoholu, který činí 7,7 % objemu.
Pivní specialisté a fajnšmekři by si jej rozhodně neměli nechat ujít, ochutnat Brut IPU mohou v 1350 podnicích zapojených do programu Volba sládků, a to pouze do konce února.