Když se zkříží Kráva s Prazdrojem
Program Plzeňského Prazdroje Volba sládků dlouhodobě podporuje minipivovary, které si zakládají na výborné kvalitě piva a respektu k pivovarskému řemeslu. Staví na tradici českého pivovarnictví, ale zároveň je otevřen novým trendům a nápadům. „Oslovili jsme kolegy z farmářského pivovaru Zlatá kráva kvůli tomu, že ctíme, co se kvality piva týče, stejné hodnoty,“ říká Tomáš Drahoňovský, který je v roli Craft Managera v Plzeňském Prazdroji za program Volba Sládků zodpovědný. Vznikl tak pivní speciál, který se bude v listopadu čepovat ve více než 1000 hospodách a restauracích po celé ČR.
Novým, společně uvařeným pivem je svrchně kvašený Choco Chilli Stout o stupňovitosti 14,5 a objemu alkoholu 5,8 %. Jeho název „Ty krávo!“ vyjadřuje obdiv nad kvalitou tohoto piva. „Jedná se o tmavé pivo s hustou hnědou pěnou a intenzivní vůní hořké čokolády. Původní receptura vychází z jednoho z našich piv, společně s plzeňskými sládky jsme recepturu vylepšili přidáním chilli, které dodává pivu příjemnou hřejivost,“ vysvětluje sládková pivovaru Zlatá kráva Žaneta Petružálková.
„Celkem jsme při vaření využili tři slady, plzeňský, karamelový, pšeničný čokoládový a také pražený ječmen. Ke chmelení jsme použili odrůdu Premiant s vyšším obsahem hořkých látek vhodnou pro chuťově plná piva a Challenger aromatický chmel ideální pro piva typu stout. Pivo je celkově silnější, ale díky vyváženosti jednotlivých chutí překvapí lehkým dojmem s dobrou pitelnosti. Doznívání je středně dlouhé s hřejivým efektem, který potěší především v zimním období. Pivo doporučujeme k hořké čokoládě, k čokoládovým dezertům nebo žebrům na medu,“ doplňuje sládek Volby sládků Tomáš Pokorný.
Pivo „Ty krávo!“ se vařilo nejen v Prazdroji, ale i v pivovaru Zlatá kráva v Nepomuku. Oba sládci dohlíželi na to, aby uvařené pivo bylo co nejkvalitnější a nabídli tak milovníkům piva jedinečný zážitek. Při vaření použili i slupky kakaových bobů rodinné řemeslné čokoládovny Herufek, se kterou Zlatá kráva dlouhodobě spolupracuje. Chilli papričky použité v receptuře jsou typu Ancho a Scotch Bonnet.
Spolupráce sládků obou pivovarů není náhodná. „Moje rodina je spojena s Plzeňským Prazdrojem již po tři generace. Pocházíme ze stejné vesnice Žerovice jako rodina sládkové Zlaté krávy Žanety Petružálkové. Můj táta pomáhal panu Petružálkovi, když rozjížděl pivovar v Dobřanech. I když je pivovarství považováno především za chlapskou záležitost, je dobře, že se Žaneta „potatila“ a rozhodla se v řemesle pokračovat. Vaří v pivovaru Zlatá kráva skvělá piva. Jsem přesvědčen, že pivo, které naše pivovary společně uvařily, ocení i ti nejnáročnější pivní fajnšmekři,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Oba pivovary si zakládají na nejvyšší kvalitě svých piv a chtějí ukázat, že nezáleží, kde byla piva uvařena. Pivní nadšenci mají proto možnost ve vybraných hospodách ochutnat jak Choco Chilli stout vařený v kapacitách Plzeňského Prazdroje, tak i várku vytvořenou ve Zlaté krávě. Exkluzivně bude na čepu na těchto místech:
- Zlatá kráva Bandaska, Plzeň
- Black Dog Cantina, Praha
- BEERS & CHEERS, Praha
- Zlatá kráva Šalanda, Nepomuk
- Radegast Sportbar, Brno
Fanoušci pestrých pivních chutí si najdou nejbližší výčepní místo prostřednictvím aplikace jdesnapivo.cz