Plzeňský Prazdroj a pivovar Matuška představují společné pivo MY
Plzeňský Prazdroj už podruhé spojil síly s pivovarem Matuška, aby společně vzdali hold dlouhé společné historii a zejména přátelství Čechů a Slováků, které přetrvává
i po osamostatnění obou států. Při vaření výjimečného piva byly použity české
i slovenské suroviny.
„V roce 2018 jsme společně s pivovarem Matuška vařili pivo „PRVNÍ“, kterým jsme slavili 100. výročí založení Československa. Jednalo se o vůbec první spolupráci malého a velkého pivovaru v Česku,“ říká manažer programu Volba sládků Tomáš Drahoňovský. „Na tuto spolupráci dnes navazujeme ležákem MY, kterým chceme oslavit 30. výročí samostatnosti Čechů a Slováků. Rozešli jsme se, a přesto zůstali nejlepšími přáteli a nejbližšími spojenci. MY si i přes rozdílné pohledy budeme vždycky nejlépe rozumět,“ dodává Drahoňovský
Speciál MY je spodně kvašený světlý ležák založený na světlém sladu ze slovenského ječmene, k chmelení sládci vybrali poloraný Žatecký červeňák a Saaz special. Pivo obsahuje 5,2 % alkoholu a je středně hořké (30 IBU). Barva je světlá a jiskřivá
(12 EBC), v chuti je pivo plné a dobře pitelné.
„Sládci Tomáš Pokorný z Prazdroje a Jan Najbrt z Pivovaru Matuška společně vytvořili ležák zlaté barvy s vyváženou sladkostí a plností,
kterou následuje příjemná hořkost. Vařili jsme jej z českých chmelů a sladu ze slovenského ječmene,“ přibližuje vznik piva Adam Matuška, spolumajitel rodinného pivovaru Matuška. „Se Slováky toho máme společného mnoho, historicky, kulturně i jazykově jsme si velmi blízcí, lidi obou zemí k sobě poutá osobní přátelství. Máme však společnou také jednu výjimečnou věc, a tou je láska k dobrému pivu. Pevně věřím, že chuť speciálu MY osloví Čechy i Slováky a budeme mít zase
o jeden důvod k setkávání víc,“ doplňuje Matuška.
Ležák MY se podle jedné receptury vařil jak v kapacitách Plzeňského Prazdroje, tak v pivovaru Matuška v Broumech. Čepovanou verzi z Prazdroje si hosté mohou v lednu vychutnat ve více než 1000 hospodách
a restauracích po celé České republice i na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz. Lahvovou verzi z Broum pak lze zakoupit na e-shopu pivovaru Matuška a ve vybraných pivotékách.