Program Volba sládků přináší už pět let zajímavé pivní speciály
Volba sládků funguje už od roku 2015 a nabízí pivařům každý měsíc nový pivní speciál se zajímavým příběhem. V průběhu pěti let se počet zapojených hospod a restaurací, které mají piva z Volby sládků na čepu, téměř zdvojnásobil na více než 1 300. Přičemž si Prazdroj pečlivě vybírá provozovny, kde je Volba sládků k dispozici, podle toho, kde se o pivo nejlépe starají a věnují mu perfektní péči, aby byla zajištěná nejlepší kvalita.
„Když jsme v Prazdroji s Volbou sládků před pěti lety začínali, netušili jsme, jaký zájem mezi konzumenty a hospodskými tento program vyvolá. Rostoucí obliba nás rozhodně překvapila. Pro nás sládky je to navíc skvělá příležitost ukázat, že dokážeme vařit i velmi chutná piva i z jiných kategorií, než jen tradiční český ležák plzeňského typu,“ vysvětluje sládek Daniel Urban.
Mezi dosud představenými pivy v rámci programu Volba sládků byly pivní speciály IPA, Stout, Saison či Alt. Několik várek uvařili prazdrojští sládci také ve spolupráci se svými kolegy z malých pivovarů. Tak vzniklo pivo American Amber Lager uvařené společně se sládky brněnského Parního pivovaru Hauskrecht nebo ležák První, který uvařili společně se sládky Pivovaru Matuška k 100. výročí založení první republiky. „Je dobré, že i velké pivovary jako je Plzeňský Prazdroj přicházejí s novými pivy. Štamgasti si samozřejmě dávají nejvíce to svoje plzeňské, ale stále častěji rádi ochutnávají i měsíční novinku od Volby sládků,“ hodnotí hostinský Jiří Vrba z Plzeňského Dvora v Brně.
Některá piva byla nejen příjemným oživením nabídky hospod, ale taky pomohla dobré věci. Část výtěžku z prodeje piva African Coffee Stout, který byl uvařen společně s pivovarem Safari ze Dvora Králové nad Labem, přispěla na ohrožené africké nosorožce. „Loni jsme také přispěli 75 000 korun na Tříkrálovou sbírku pro lidi v nouzi. O výši příspěvku rozhodli lidé z celého Česka, kteří si na Tři krále přišli do hospod vychutnat Tříkrálový ležák, který jsme v rámci Volby sládků uvařili,“ dodává Daniel Ubran.
Letos v březnu najdou milovníci piva na čepu Karamelový Mistrův ležák s obsahem alkoholu 4,9 % obj., který vyniká tmavě jantarovou barvou, krémovou pěnou a jemnými karamelovými tóny. Díky delší době ležení je jeho chuť krásně zakulacena a pivo je tak skvěle pitelné. Polotmavý 12° ležák uvařený ze čtyř druhů sladu a aromatického chmele Sládek je ideální volbou k příjemné večeři. „Karamelový Mistrův ležák se hodí nejlépe ke grilovaným masům a BBQ omáčkám. Chutě velmi dobře snoubí i s nazrálými sýry nebo pečenými dezerty,“ dodává sládek Daniel Urban.
Hospody a restaurace, kde si pivní nadšenci mohou vychutnat piva z programu Volba sládků, jsou k dispozici na těchto stránkách v sekci „Najdi svůj čep“ nebo v aplikaci jdesnapivo.cz.