Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Únorový JEČ-MAN přichází na pomoc českému ječmenu

Plzeňský Prazdroj přichází s novou iniciativou zaměřenou na podporu českého sladovnického ječmene, klíčové suroviny pro výrobu sladu, a tedy i piva. Únorovým speciálem Volby sládků se proto ne náhodou stal německý pivní styl bock, který je charakteristický sladovým tělem.
Únorový JEČ-MAN přichází na pomoc českému ječmenu

Projekt Pro ječmen
Kvalita ječmene se v posledních letech stala ohroženou vlivem klimatických změn a extrémních povětrnostních podmínek. V Česku se za posledních 30 let snížila plocha sladovnického ječmene téměř o polovinu. Projekt Pro ječmen kombinuje principy regenerativního zemědělství s nejmodernějšími technologiemi měření, aby zajistil dostatek živin a vláhy pro ječmen a zvýšil jeho odolnost vůči nepříznivým podmínkám. Projekt má potenciál stabilizovat a zlepšit kvalitu ječmene v českém zemědělství a přispět k udržitelnějšímu budoucímu rozvoji odvětví pivovarnictví.

Sladovnický ječmen není důležitý pouze pro výrobu piva, ale má význam i pro celé české zemědělství. Proto je projekt Pro ječmen klíčovým krokem směrem k udržitelnému rozvoji tohoto odvětví. Projekt během první sezóny zkouší regenerativní postupy na lokalitách v různých částech Česka, aby získal data pro budoucí využití. Měření půdních parametrů, vlivu počasí a analýzy rostlin mají poskytnout poznatky o účinnosti těchto postupů a jejich dopadu na výnosnost a kvalitu ječmene.

Zavedení regenerativních postupů může vést ke zvýšení organické hmoty v půdě, což má pozitivní vliv na kvalitu ječmene, a zároveň snižuje potřebu průmyslových hnojiv. Tyto postupy také pomáhají vázat uhlík v půdě, což má pozitivní dopad na boj s klimatickou změnou.

O únorové Volbě sládků
Na podporu projektu jsme přišli s únorovým pivním speciálem s názvem JEČ-MAN, který byl vyroben z ječmene z polí zapojených do tohoto projektu. Tento speciál má výrazné sladové tělo a svou intenzitou a chutí je vhodný pro zimní období. Pivo má vyšší obsah alkoholu, konkrétně 6,3 %, což je ostatně standardní obsah alkoholu, který je pro pivní styl bock běžný. Sladovému tělu dominuje vyšší sladkost způsobená zbytkovým extraktem. Pro výrobu piva byl použit plzeňský a karamelový slad a chmely Rubín a Saaz Speciál. „Chceme milovníkům piva ukázat, že ječmen je hrdinou a nepostradatelnou surovinou pro české pivo. Určuje jeho chuť i barvu. Proto jsme uvařili speciál stylu Bock, který je výrazně sladový. Díky použitým plzeňským a karamelovým sladům má JEČ-MAN příjemně plný charakter. Jde o silnější, spodně kvašené pivo, které se krásně hodí k zimním měsícům,“ říká Tomáš Drahoňovský, manažer programu Volba sládků.

Soutěž s JEČ-MANEM
Součástí kampaně je rovněž únorová soutěž o designová trička navržená pěti známými osobnostmi a designéry  – Jitkou Boho, Maximem Velčovským, Kristýnou Leichtovou, Markem Adamczykem a Renátou Tšponovou. Stačí najít slaměného JEČ-MANA v jednom z podniků s Volbou sládků, vyfotit se s ním a fotku nám následně poslat.  🤠 

Více o projektu Pro ječmen a únorové soutěži o designové tričko naleznete na www.projecmen.cz.