Vítěz soutěže domovarníků uvaří své pivo v plzeňském pivovaru
„Obliba domácího vaření piva a experimentování se surovinami i postupy u nás stále roste. Cech domácích pivovarníků, který pivní nadšence sdružuje, má nyní už více jak 1600 členů a jejich počet se stále zvyšuje. Členové Cechu se mezi sebou podporují, sdílejí zkušenosti, vyměňují si tipy i recepty. Jako cech se snažíme o zvyšování kvality domácí produkce piva a pořádáme také degustační soutěže“ přibližuje Roman Holoubek, předseda Cechu domácích pivovarníků, z.s..
Nyní je to poprvé, co bude mít jeden z domácích sládků možnost uvařit si svůj recept v plzeňském pivovaru. Během historicky prvního oficiálního setkání plzeňských sládků s domovarníky, které proběhlo 26. června na půdě Prazdroje, došlo k vyhodnocení výzvy o nejlepší recepturu na domácí vaření piva pořádaného pod hlavičkou programu Volba sládků. Výzvy, kterou vyhlásil Cech domácích pivovarníků spolu s Prazdrojem, se zúčastnilo přes 40 domovarníků a nabídli své originálními receptury, od piv typu IPA až po méně obvyklé styly belgického původu.
Vítězné pivo uvařil Martin Březa z Čelákovic. Do soutěže poslal recepturu na belgický pivní styl Grisette. Ten byl v minulosti oblíbený zejména mezi horníky pracující v belgicko-francouzském pohraničí. Pivo tohoto typu jim sloužilo jako osvěžení po namáhavé šichtě. Odborná porota složená ze sládků Plzeňského Prazdroje ocenila jeho nejpropracovanější recepturu, která je současně realizovatelná i na zařízení velkého pivovaru. „Bylo to pro mě velkým překvapením, ale samozřejmě mám obrovskou radost. Pivo vařím především pro zábavu a také proto, že rád zkouším vše nové. Na spolupráci s plzeňskými sládky se už velmi těším,“ říká vítěz soutěže Martin Březa.
Program pivních speciálů Volba sládků se dlouhodobě věnuje rozvoji pivní kultury. Pravidelně spolupracuje s malými pivovary a nyní nově i domácími pivovarníky. „Domovarníci jsou v tom nejlepším smyslu slova nadšenci s obrovským zájmem a vášní pro pivo a jeho vaření. I když se jedná o amatéry, je mezi nim i řada talentovaných „sládků“, kteří dokáží i ve skromných domácích podmínkách uvařit opravdu kvalitní a chuťově skvělé pivo. Byli jsme velmi příjemně překvapeni pestrostí a propracovaností receptur, které domovarníci do výzvy poslali. Naším cílem je dlouhodobě rozšiřovat povědomí o nejrůznějších druzích piva a kultivovat českou pivní kulturu. Podpora talentovaných sládků z prostředí domácích pivovarníků k tomu rozhodně patří,“ přibližuje Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků.
Pivo s názvem Vítěz uvaří sládci Volby sládků spolu s autorem originálního receptu v průběhu léta, v září pak bude speciál dostupný na čepu více než 1000 podniků po celé republice.