Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Vítěz soutěže domovarníků uvaří své pivo v plzeňském pivovaru

Obliba domácího vaření piva v Česku a na Slovensku roste. Letos je to ale poprvé, co bude mít jeden z domovarníků jedinečnou možnost uvařit si pivo dle svého receptu ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem. Vítězem soutěže, kterou pořádal Cech domácích pivovarníků spolu s plzeňským pivovarem, se stal Martin Březa. Své pivo uvaří jako podzimní speciál programu Volba sládků. Pod názvem Vítěz ho pivní fajnšmekři budou moci během září ochutnat ve více než tisícovce podniků po celé republice.
Vítěz soutěže domovarníků uvaří své pivo v plzeňském pivovaru

Obliba domácího vaření piva a experimentování se surovinami i postupy u nás stále roste. Cech domácích pivovarníků, který pivní nadšence sdružuje, má nyní už více jak 1600 členů a jejich počet se stále zvyšuje. Členové Cechu se mezi sebou podporují, sdílejí zkušenosti, vyměňují si tipy i recepty. Jako cech se snažíme o zvyšování kvality domácí produkce piva a pořádáme také degustační soutěže přibližuje Roman Holoubek, předseda Cechu domácích pivovarníků, z.s. 

Nyní je to poprvé, co bude mít jeden z domácích sládků možnost uvařit si svůj recept v plzeňském pivovaru. Během historicky prvního oficiálního setkání plzeňských sládků s domovarníky, které proběhlo 26. června na půdě Prazdroje, došlo k vyhodnocení výzvy o nejlepší recepturu na domácí vaření piva pořádaného pod hlavičkou programu Volba sládků. Výzvy, kterou vyhlásil Cech domácích pivovarníků spolu s Prazdrojem, se zúčastnilo přes 40 domovarníků a nabídli své originálními receptury, od piv typu IPA až po méně obvyklé styly belgického původu.  

Vítězné pivo uvařil Martin Březa z Čelákovic. Do soutěže poslal recepturu na belgický pivní styl Grisette. Ten byl v minulosti oblíbený zejména mezi horníky pracující v belgicko-francouzském pohraničí. Pivo tohoto typu jim sloužilo jako osvěžení po namáhavé šichtě. Odborná porota složená ze sládků Plzeňského Prazdroje ocenila jeho nejpropracovanější recepturu, která je současně realizovatelná i na zařízení velkého pivovaru. „Bylo to pro mě velkým překvapením, ale samozřejmě mám obrovskou radost. Pivo vařím především pro zábavu a také proto, že rád zkouším vše nové. Na spolupráci s plzeňskými sládky se už velmi těším,“ říká vítěz soutěže Martin Březa. 

Program pivních speciálů Volba sládků se dlouhodobě věnuje rozvoji pivní kultury. Pravidelně spolupracuje s malými pivovary a nyní nově i domácími pivovarníky. Domovarníci jsou v tom nejlepším smyslu slova nadšenci s obrovským zájmem a vášní pro pivo a jeho vaření. I když se jedná o amatéry, je mezi nim i řada talentovaných „sládků“, kteří dokáží i ve skromných domácích podmínkách uvařit opravdu kvalitní a chuťově skvělé pivo. Byli jsme velmi příjemně překvapeni pestrostí a propracovaností receptur, které domovarníci do výzvy poslali. Naším cílem je dlouhodobě rozšiřovat povědomí o nejrůznějších druzích piva a kultivovat českou pivní kulturu. Podpora talentovaných sládků z prostředí domácích pivovarníků k tomu rozhodně patří,“ přibližuje Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků. 

Pivo s názvem Vítěz uvaří sládci Volby sládků spolu s autorem originálního receptu v průběhu léta, v září pak bude speciál dostupný na čepu více než 1000 podniků po celé republice.