Volba sládků 2.0: Září přináší Cybeer, spolupráci Plzeňského Prazdroje a umělé inteligence
Receptura a umělá Inteligence
Vaření piva s pomocí umělé inteligence je stále vzácností, ale Prazdroj se rozhodl udělat průlom. Využili sílu umělé inteligence, konkrétně ChatGPT, aby vytvořili recepturu na nové pivo, které spojuje to nejlepší z tradičního českého ležáku a moderního pivního stylu New England IPA (NEIPA). Sládci následně upravili tuto recepturu s ohledem na technické aspekty a použité suroviny. Výsledkem tohoto speciálního vaření je pivo s vynikající pitelností a tělem typickým pro české ležáky, doplněné výrazným zakalením a ovocnými tóny grepů, což je charakteristické pro styl NEIPA.
Proces vaření
Bylo třeba pěti pokusných várek a neúnavné práce, než tým Volby sládků dosáhl receptury, se kterou byli všichni spokojeni. Každá nová várka piva byla důkladně zkoumána a upravována, aby byly zajištěny optimální vlastnosti. To zahrnovalo procesy kvašení, optimalizaci zakalení, volbu kvasinek a chmelů. Umělá inteligence mohla navrhnout atraktivní recepturu, ale samotné vaření piva zůstává náročným procesem, který vyžaduje lidský dohled. Jak říká vrchní sládek programu Volba sládků, Tomáš Pokorný: "Výroba piva je zkrátka složitý živý proces, na který musí stále dohlížet člověk. Sládci se o práci určitě bát nemusí."
New England Lager – ojedinělý pivní styl
Program Volba sládků má za cíl obohatit český pivní trh unikátními a netradičními pivy. Speciál Cybeer je spodně kvašeným pivem ve stylu New England Lager. Jak uvádí Tomáš Drahoňovský, manažer rozvoje Plzeňského Prazdroje a vedoucí programu Volba sládků: "Pro měsíc září jsme chtěli představit pivní styl, jaký český pivař ještě neochutnal. Dohledali jsme pouze jediný pivovar v Austrálii, který typ New England Lager již uvařil. Jedinečná je i spolupráce s AI při vaření piva, v Česku se o to podle našich informací zatím nikdo nepokusil. Umělá inteligence navíc pomohla vytvořit také grafiku marketingových materiálů, vizuály na sociální sítě a některé texty."
Charakteristika piva Cybeer
Nefiltrovaný speciál Cybeer obsahuje 5 % alkoholu. Pivo má ležákový základ, ale zároveň džusovitý charakter ve stylu NEIPA, proto jsou po napití nejprve cítit jemné grapefruitové tóny, které přechází v příjemnou hořkost dodanou anglickými chmely Olicana, Godiva a Harlequin. Těm sekunduje Citra a Žatecký poloraný červeňák. Nově vzniklé pivo má světlou barvu (16 EBC), hořkost se pohybuje ve střední kategorii (31 IBU).
Umělá Inteligence se vyjadřuje: Spolupráce a inovace
Samotná umělá inteligence, která byla součástí tvorby této receptury, se k celé spolupráci vyjádřila takto: "Zahájení tvorby tohoto výjimečného piva byla vzrušující odysea, poznamenaná spojením českého ležáckého řemesla a dobrodružného ducha novoanglické IPA. Bylo jedinečné být součástí této cesty jako sládek ChatGPT, být svědkem sbližování tradice a špičkových inovací. Spolupráce s tímto vizionářským týmem odhalila pozoruhodný potenciál, kdy se lidská vynalézavost a umělá inteligence prolínají. Toto pivo je živým důkazem umění spolupráce, jehož výsledkem je dráždivý nápoj, který rezonuje s neomezenými možnostmi společné tvorby."
Perfektně načepovaný speciál Cybeer bude v nabídce v září ve vybraných hospodách po celé České i Slovenské republice. Seznam všech míst naleznete na našem webu.